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The Department of Labor Standards ("DLS") has issued two determinations in the 
last couple of years on the proper job classification and prevailing wage rate under 
M.G.L. c. 149, §§ 26 and 27, for workers whose duties primarily involve operating 
equipment to raise and lower bridges to ensure the safe passage of water vessels and road 
traffic. You requested that we revisit the classification based on information regarding 
the duties of a "bridge tender." You also requested that the DLS determine when the 
prevailing wage rate must be paid when a job is filled on a 24-hour basis, but 
construction is not taking place during that entire time. 

The bridge tender classification and wage rate determinations are based on a 
unique set of facts pe1iaining to this matter and do not set any precedent for future 
classification and wage determinations. 

I. What is the proper job classification for workers who raise and lower bridges to 
ensure the safe passage of water vessels and road traffic? 

a. Applicability of prevailing wage to drawbridge operators 

The DLS uses the terms "drawbridge operator," "bridge tender," and "bridge 
operator" interchangeably for purposes of discussion of the job of raising and lowering 
bridges to allow the passage of water and road traffic. 1 As an initial matter, the DLS 
reiterates the long-standing position that drawbridge operators or tenders who control the 
raising and lowering of a bridge during a bridge project are covered by the prevailing 
wage under M.G.L. c. 149, §§ 26 and 27. See Letter to Reilly (December 3, 1997). As 
stated in that letter, and presently applicable, the DLS understands that the construction 
contractor must provide drawbridge operators at all times during the bridge rehabilitation 

I The u.s. Department of Labor Dictionaty of Occupational Titles lists "Drawbridge Operator" as a 
subset of "Bridge, Lock, and Lighthouse Tenders." The DLS is unaware of a description of the work 
of a drawbridge tender that would distin...,guish it from a drawbridge onerator. 
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project in place of regular state or municipal employees. The bridge is raised and 
lowered to accommodate construction activities. The operator must be mindful of the 
construction schedule, the structural changes in progress; and particular hazards to 
waterway, vehicular, and pedestrian traffic caused by the construction. The bridge 
operation is an integral part of the rehabilitation project and the operators must be paid 
the prevailing wage. 

b. Prior classification determinations 

MassDOT requested clarification of the proper classification of"Bridge Tenders" 
on June 28, 2011.2 At that time, the D LS advised MassDOT that, because there was no 
prevailing wage classification for bridge operators, the correct classification was the one 
that had the lowest rate on the applicable rate sheet. 3 The lowest rate was under the 
classification "Tree Trimmer Groundman."4 

After that determination, the DLS was advised that the collective bargaining 
agreement between Local 103, IBEW and the Electrical Contractors Association of 
Greater Boston contained the job classification "Drawbridge Operator."' Article 6.34, 
"Bridge Operation, Repair and Maintenance," provides, "This Agreement shall govern 
the operation, repair and maintenance of electrically-driven bridges, including but not 
limited to drawbridges and swing bridges. All work under this section shall be performed 
by Inside Journeyman Wiremen ... " As a result of this information, the DLS determined 
that the proper job classification for "Bridge Tender" was "Drawbridge Operator." A 
"Drawbridge Operator" classification and corresponding rates were added to the 
prevailing wage rate schedules. 

c. Revised classification determination 

The DLS has received and reviewed additional information that warrants 
revisiting the job classification for "bridge tender" or "bridge operator." The DLS was 
asked to reconsider whether "Bridge Operation, Repair and Maintenance," was intended 
to cover the type of work performed by a bridge tender. In response to a request from the 
DLS, the IBEW and National Electrical Contractors Association (NECA) provided a joint 
letter setting fmth their agreed-upon definition of "operation" as set forth in the 
agreement. According to the letter, in referencing "bridge operation," the collective 
bargaining agreement covers the following job duties: 

Operation - Electric Bridge Tender 
The performance of work by qualified persons which insures the safe passage of 
water traffic, trains, other vehicles and persons in compliance with the general 

2 E-Mail from John Brady, DOT to Steve Falcone, DLS, June 28, 2011. 
3 Phone call between Patricia DeAngelis, DLS, and John Brady, DOT,June 28, 2011. This is consistent with 
previous advice regarding bridge tenders DLS provided to contractors in 2010. 

See Wage Request No. 20120217-017. 
5 Electrical industry of Greater Boston Agreement between Local103, IBEW of Greater Boston and the 
Electrical Contractors Association of Greater Boston, dated September 2011 through August 2016. 



requirements of the Commonwealth of Massachusetts, Department of 
Transportation policies, procedures, and bulletins, and United States Coast 
Guard regulations governing drawbridge requirements and operations. In 
general, Electric Bridge Tenders, after receiving signals from approaching 
vessels, or other approved means or modes of transportation as required, are 
responsible for initiating movements by which bridges and related equipment are 
safely set in motion by pre-engineered and defined mechanical and electrical 
means, including confirmation that the Electric Bridge has attained its desired 
destinations. Electric Bridge Tenders shall make observation, direct 
communications and pe1jorm necessmy record keeping as directed by 
appropriate authority. 

The definition describes the work of a bridge tender; therefore, the job is within 
the jurisdiction of the IBEW and NECA collective bargaining agreement. In accordance 
with M.G.L. c. 149, §26, the DLS sets prevailing wage rates based on "collective 
agreements or understandings in the private construction industry between organized 
labor and employers." The DLS also looks to these agreements and understandings to 
determine the appropriate job classifications under the prevailing wage law. M.G.L. c. 
149, §27. The "Drawbridge Operator" classification and corresponding rates will remain 
on the prevailing wage rate schedules. 

d. Effective date of the Drawbridge Operator classification 

The DLS determination that the bridge tender was classified as Drawbridge 
Operator on the prevailing rate sheet caused a significant increase in the wage rate. In 
accordance with normal practice, a prevailing rate determination by the DLS is effective 
immediately, and appears on prevailing rate sheets issued subsequent to the 
determination. The Drawbridge Operator classification appeared on requested rate sheets 
immediately after the determination of the proper classification. The new rate was 
prospective from the date it appeared on the prevailing rate sheet. 

The DLS departs from the normal effective date in regard to the Drawbridge 
Operator classification due to the unique circumstances. The departure should not be 
viewed as setting any precedent outside the particular facts of this classification. The 
major factor in this case is the significant increase in the prevailing wage rate for 
contracts that had already been awarded. As a public agency, the DLS cannot ignore the 
practical implications of the rate change for this classification on contractors who had 
already successfully bid a contract. The DLS reiterates that, in general, changes in 
classifications and increases in rates are effective immediately, even on already-awarded 
contracts. The bridge tender classification is the exception. 

The DLS also takes note of the agreement between the IBEW and NECA that 
jurisdiction over bridge operation and maintenance work would "apply to all jobs bid on 
and after the date of its original execution, September 17, 2012." The DLS notes initially 
that it is not bound by the union/management agreement regarding the effective date of a 
classification. Nevertheless, M.G.L. c. 149, §26 provides that wage rates may be based 



on "understandings" in the private construction industry. Given the unusual increase in 
the prevailing wage for the Drawbridge Operator classification, the impact on already­
awarded contracts, and the "understanding" of the parties in the private construction 
industry, the DLS determines that the Drawbridge Operator classification on the 
prevailing rate sheet is only effective for public works bid after the date of this letter. For 
contracts awarded prior to this date, the bridge tender must be paid at the lowest rate on 
the applicable rate sheet. Currently, the lowest rate is for the classification "Tree 
Trimmer Groundman." M.G.L. c. 149, § 27 requires an updated rate schedule each year 
after the awarding of the contract. For the bridge tender classification, if the construction 
contract was awarded prior to the date of this letter, the rate for the annual update will 
remain the lowest rate on the wage sheet for the duration of the contract. This does not 
apply to any other job classification that may change during the course of a construction 
project, which must be paid at the proper classification when a new rate sheet is issued. 

II. When must the prevailing wage rate be paid on a 24-hour job? 

As stated previously, drawbridge operators/bridge tenders who control the raising 
and lowering of a bridge during a bridge rehabilitation project are covered by the 
prevailing wage under M.G.L. c. 149, §§ 26 and 27. The bridge operation is, generally, 
covered 24-hours per day. The DLS was advised that during a construction project, the 
contractor is required to provide the 24-hour coverage. The question arose as to whether 
the bridge tender must be paid the prevailing wage during the entire 24-hours, or only 
during the time when construction is taking place. 

Several scenarios were presented: 

1. Construction is underway but the bridge may or may not have to be raised. 
The DLS position is that the prevailing wage must be paid at all times 
construction is going on and the bridge is in operation. The DLS understands 
that the bridge tender may only have to raise and lower the bridge for the 
ordinary passage of vessels unrelated to the construction, and that the bridge 
may not have to open at all or only infrequently. The bridge tender is 
essentially on call to respond in relation to the construction and must at all 
times be mindful of the construction schedule, the work taking place, and 
hazards to waterway, vehicular, and pedestrian traffic caused by the 
construction. 

2. Breaks in construction may take place during the course of a shift when 
construction is temporarily halted. The DLS position is that ordinary breaks 
in work or pauses in certain jobs while other work is accomplished is a normal 
workplace occurrence. Workers at or on the construction site who are 
awaiting assignment or who must wait to perform their job until another 
aspect of the job is completed are generally entitled to pay at the applicable 
prevailing rate. The bridge tender is entitled to the prevailing rate during such 
temporary breaks in construction. If the construction completely ceases for 



the day or shift, the bridge tender may be paid at the regular, non-prevailing 
wage rate. 

3. The bridge tender is on duty and construction is going on, but the bridge may 
not be opened due to time of day, order of the Coast Guard, closure of the 
waterway, or other reason. The DLS position is that the prevailing wage is 
not required if the bridge may not be opened due to rule or order. 

4. Construction is not taking place for a period of time due to mandatory 
cessation of work, such as during certain times of the year, or during certain 
shifts such as overnight, or for weather-related reasons, or because design 
issues have arisen. The bridge tenders need not be paid the prevailing wage 
during such times when construction is not taking place. If some construction 
is taking place during such times, the bridge tender on duty is entitled to the 
prevailing rate. 

We hope we have addressed all of the potential scenarios that come up. We will 
be happy to consider other situations, if necessary. 

Please do not hesitate to contact this office with questions regarding any of the 
issues addressed in this letter. 

Sincerely, 

Jean E. Zeiler 
General Counsel 

CC: Jocelyn Jones, Deputy Chief & Special Counsel for Fair Labor Policy, Fair Labor Division, 
Office of the Massachusetts Attorney General 


