Massachusetts State Police - Lower Basin Barracks Modernization

This project includes the renovation of an existing two-story structure built in the early 1900’s and for the construction of an adjoining addition of a modern lobby/entrance space.

The existing building includes a 60’ tower structure (that will be occupied during construction) and the remains of the Charles River gate machine room.  The project also includes the demolition of the Department of Conservation and Recreation's (DCR’s) Flood Control Unit’s stop plank garage.

Project Details

state police basin photo

Study and Project Designer:  Finegold Alexander & Associates
Estimated Project Cost:  $25,000,000
Est. Substantial Completion Date: Fall 2020

Project Features

  • Approx. 14,200 GSF building renovation and an addition to the building of 4,100 GSF
  • The site will include the operations yard, staff parking consolidated from 2 other DCR sites and public parking for the skate park
  • Incorporate design features addressing sustainability and resilience
  • Maximize parkland for public recreation; minimize impervious surfaces
  • Maintain continuous pedestrian access along the water’s edge
  • LEED Silver anticipated

Additional Resources

Feedback

Tell us what you think