Salem Probate and Family Court Building Renovation

This project involves a complete overhaul of the 1909 building as well as demolition and replacement of the 1979 addition with a new addition that will be better-suited to the space and program requirements of the court functions.

The Salem Family and Probate Court building consists of two major components: a historically-significant neoclassical structure built in 1909 and a modernist addition to that building, constructed in 1979.  

Project Details

salem probate collage

Contractor:  W.T. Rich Company, Inc.
Project Type:  CM at Risk
Study and Project Designer:  Perry Dean Rogers Partners Architects
Gross Square Feet:  72,024 sq. ft. (upon completion, including new addition)
Estimated Project Cost:  $60,000,000.00
Est. Substantial Completion Date:  March 2017

Project features

The renovated facility (1909 building plus new addition) will include program space for hearing rooms, archive / record storage, probation activities, probate functions, four courtrooms and associated public waiting areas.  It will also contain judges’ chambers, staff areas and library / conference space.

The building will be integrated with the adjacent Ruane Judicial Center as part of a campus approach to operation, management and maintenance by the Executive Office of the Trial Court as well as serve as the headquarters of the court’s regional facilities management and maintenance functions.

  • Complete overhaul of 1909 building including preservation and restoration of historically-significant features
  • Demolition of 1979 addition and replacement with new addition better-suited to current and anticipated needs
  • Significant effort in creating an efficient and sustainable end product (LEED Silver)
  • Entire facility to be completely accessible
  • Four new courtrooms (including reconstruction of historically-significant Courtroom #1 in the 1909 building)
  • This project makes full use of BIM to minimize or eliminate coordination changes and associated costs, court functions and records have been temporarily relocated to Shetland Park (approximately one mile away) for duration of the project
  • Two court functions and records have been temporarily relocated to Shetland park (approx. one mile away) for the duration of the project
  • Winner of the 2017 Associated General Contractors (AGC) Build New England Award for Historic Restoration and Addition

Feedback

Tell us what you think